במרחק של 100 שנות אור מאיתנו התגלה כוכב "51 ארידאני b", שהוא בן 20 מיליון שנים בלבד. מדענים מקווים שהכוכב החדש יוכל לספק רמזים על אודות היווצרות מערכת השמש שלנו
אחרי הכוכב התאום של כדור הארץ - נמצא גם תאום לכוכב הלכת צדק: כוכב שנמצא במרחק 100 שנות אור מכדור הארץ דומה לגרסה צעירה מאוד של כוכב הלכת צדק, כך אמרו אסטרונומים בסוף השבוע. בנוסף פורסמה תמונה של הכוכב.
הכוכב החדש, הידוע בשמו "51 ארידאני b", הוא בן 20 מיליון שנים בלבד - גיל שנחשב לפעוט במונחים אסטרונומיים. העולם הזר הזה יכול לספק רמזים על אודות היווצרות מערכת השמש שלנו, שיש לה מתווה יוצא דופן. ד"ר אריק נילסן מאוניברסיטת סטנפורד כתב כי מדובר בכוכב שנוצר יותר מ-40 מיליון שנה לאחר היעלמות הדינוזאורים מכדור הארץ.
התגלית נעשתה בידי Gemini Planet Imager) GPI) - מכשיר הדמיה וצילום מתקדם בצ'ילה - שמחפש כוכבי לכת עמומים וצעירים שמקיפים כוכבים בהירים וקרובים יחסית.
"אנחנו יודעים שיש בצדק כמויות עצומות של מתאן, אז זה הופך את הכוכב למאוד דומה למה שצדק היה כאשר מערכת השמש הייתה צעירה", אמר ד"ר ג'וליאן רמאו מאוניברסיטת מונטריאול.
בכוכב החדש נמצאה חתימת המתאן הגדולה ביותר שאי פעם התגלתה על כוכב לכת זר. כוכבים לכת דמויי-צדק קודמים הראו כמות מזערית של מתאן, מה שעושה אותם מאוד שונים מענקי הגז העשירים במתאן של מערכת השמש שלנו. האסטרונומים גם זיהו מים, באמצעות GPI.
ככל הידוע, הליבה הסלעית של כוכב הלכת צדק קטנה יחסית (אם כי היא עדיין מסיבית פי 10 עד 20 מכדור הארץ), ורובו עשוי גז. האטמוספירה שלו מכילה בעיקר מימן (82%) והליום (17%), וכן גזים אחרים כמו אמוניה, מתאן ואדי מים. בעומק 1,000 ק"מ נעשה המימן נוזלי, ומקובל לראות תחום זה כגבול התחתון של האטמוספירה ותחילת כוכב הלכת עצמו. בעומק 25,000 עד 30,000 ק"מ נעשה המימן מתכתי ומחולל שדה מגנטי חזק ביותר, פי 17,000 מזה של כדור הארץ.
כמות האנרגיה שצדק פולט גדולה בהרבה מזו שהוא קולט מהשמש. נראה שמקור האנרגיה התרמית שלו במאגר שנותר מתקופת היווצרותה של מערכת השמש, לפני 4.6 מיליארד שנה. טמפרטורת הליבה שלו מגיעה כנראה עד כדי 30,000 קלווין (כ-29,700 מעלות צלזיוס).